Input:

Pri pripoznavanju prihodkov iz pogodb s kupci v skladu z novim SRS 15 se srečamo z vrsto presoj in ocen (primer)

26.9.2019, , Vir: Verlag Dashöfer

3.12.2.12 Pri pripoznavanju prihodkov iz pogodb s kupci v skladu z novim SRS 15 se srečamo z vrsto presoj in ocen (primer)

Mateja Vrankar, BDO Revizija d.o.o.

Slovenski računovodski standard 15 – Prihodki, ki se začne uporabljati s 1.1.2019, prinaša pomembne spremembe glede pripoznavanja prihodkov pri velikem številu dejavnosti, predvsem v primeru dolgoročnih pogodb ter produktov, sestavljenih iz več vrst blaga in storitev.

V telekomunikacijah bo treba na primer za pakete, kjer kupec prejme aparat, telefonske pogovore, SMS sporočila in druge storitve, razdeliti paket na posamezne sestavne dele, določiti njihove cene ter za aparat pripoznati prihodke in nabavno vrednost prodanega blaga v času izročitve aparata, prihodke od pogovorov in drugih storitev, ki jih zajema paket pa pripoznati v ocenjenem času trajanja paketa. Prodajalci avtomobilov, ki prodajo avto skupaj s petletno garancijo in brezplačnim servisom ter kasko zavarovanjem, bodo morali za potrebe računovodenja določiti ločeno ceno za avto, kasko zavarovanje ter podaljšano garancijo in servis ter pripoznati prihodek od prodaje avta v trenutku, ko obvladovanje avta preide na kupca, prihodke od prodaje kasko zavarovanja, garancije in servisa pa v pogodbenem obdobju trajanja teh storitev. Drugače se obravnavajo tudi primeri, ko prodajalci nudijo daljše garancije, točke zvestobe, popuste in možnost vračila blaga ter plačilne roke, daljše od enega leta.

Slovenski računovodski standard 15 predpisuje uporabo petih korakov. Pri izvajanju posameznih korakov se podjetje srečuje s pomembnimi presojami in ocenami.


 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih