Input:

Sprehod čez prehodne določbe novih pravil SRS o najemih

20.3.2019, , Vir: Verlag Dashöfer

2.1 Sprehod čez prehodne določbe novih pravil SRS o najemih

Maruša Hauptman, pooblaščena revizorka, BDO Revizija d.o.o.

Na kratko o najemih po novem

Z začetkom letošnjega leta se je pomembno spremenil Slovenski računovodski standard 1 – Opredmetena osnovna sredstva in sicer v delu, ki govori o najemih. Spremembe se nanašajo skoraj izključno na najemnike, medtem ko pri najemodajalcih novosti praktično ni in bodo še naprej delali po ustaljeni praksi. Po novem najemnik ne razlikuje več med poslovnim in finančnim najemom, saj je vpliv najemne pogodbe na računovodske izkaze v obeh primerih enak – povečanje bilančne vsote zaradi pripoznanja sredstva in obveznosti iz najema ter spremenjen način izkazovanja učinkov, ki vplivajo na poslovni izid in sicer v obliki amortizacije in stroškov obresti ter morebitne oslabitve pravice do uporabe sredstva.

Medtem ko je treba pri pogodbah, ki vsebujejo najem in ki jih najemniki sklepajo od 1. 1. 2019 dalje, največ pozornosti posvetiti določanju postavk, ki jih je treba zajeti v izračun obveznosti iz najema ter pravice do uporabe sredstva, nadalje obdobju trajanja najema in diskontni meri, pa je treba pri najemnih pogodbah, ki so bile na dan 1. 1. 2019 aktivne, izbrati še ustrezno metodo pripoznanja na datum prehoda 1. 1. 2019. Izbira metode lahko pomembno vpliva na računovodske izkaze, prav tako pa tudi na obseg dela, ki ga mora najemnik vložiti v pripravo izračunov na datum prehoda.

Spremembe Slovenskega računovodskega standarda 1 – Opredmetena osnovna sredstva so usklajene s prehodnimi določbami MSRP 16 – Najemi in uporabniku omogočajo več možnosti prehoda. Kaj bo uporabnik izbral je v veliki meri odvisno od pomembnosti vpliva najemnih pogodb na računovodske izkaze, razpoložljivosti podatkov ter nenazadnje informacijske podpore.

Kdo so tisti, ki jih spremembe standarda o najemih ne zadevajo?

MSRP 16 velja za vsa podjetja, ki pripravljajo računovodske skladno z določili Mednarodnimi standardi računovodskega poročanja in ki imajo sklenjene pogodbe oz. dogovore,


 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih